Rješenja pravopisnih vježbi

1.Pravilno napisane riječi:
krivičnopravni postupak, Gazi Husrev-beg, Husreev-begov, Amsal Afa Tule, polupismenost, itekakav, džuma-namaz, TV-emisija, skroz-naskroz; ne bih, ne gledati, nebriga, ne gledajući, nesretan, ne vidjevši, nesigurno, nemoguće, nevjertan, nepoznavanje; vodoinstalater, žiroračun, autodijelovi, autoput, bosanskokrajiški, usto, pop-pjevač, žena radnica, naučno-istraživački, Novopazarac, narodnooslobodilački, otvorenozelen, dvadesettrojica, nadaleko, nažalost, navrat-nanos, pošto-poto, cik-cak.

2.Pravilno napisan tekst!
Jedna od četrnaest mostarskih muslimanskih mahala bila je i Baba Beširova mahala nastala u drugoj polovini XVI stoljeća, a ime je dobila po osnivaču Baba Bešir-agi, zapovjedniku jednog odreda turske plaćene vojske. Smokva ili Ficus caruca potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Naraste od 3 do 10m visoko i ima svijetlosivu boju. Znaš li da postoje podaci da se i Kleopatra, egipatska kraljica, koristila različitim proizvodima od smokve kako bi joj koža uvijek bila mehka? Naša mala država smještena je na Balkanski poluotok, historijsko i geografsko područje jugoistočne Evrope. Regija je dobila ime po planini Balkan (Bugari je zovu Stara planina). Voljeli bismo da nam sve krene nabolje, ali zbog nerješavanja problema koji su pred nama, to se neće desiti zadugo. Novi plan okazuje odmak od dvije eksremne ideje koje ukkjlučuju otcjepljenje Republike Srpske ili stvaranje još jednog entiteta. Bit će potrebno desetak dana da se to neučestvovanje prikrije. Prvi povratku s ekskurzije posjetit ćemo Herceg-Novi i Nacionalni park Sutjesk, kojeg je Delićev film proslavio i po bici.

3.Pravilno napisan tekst!
Poštovani ministre, javljam se u vezi s Vašim oglasom objavljenim u Jutarnjem listu 13.IV 2013. godine. Klanjali su bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Radovi na trgu Musala trajat će od maja do avgusta. Veliki je poznavalac Petrarkinog pjesništva. Općepoznato je da se klauze u zavisnosloženim rečenicama ne odvajaju zarezom. "To su trenuci koji se nikad ne zaboravljaju", reko mi je jednom prilikom. I ne pogledavši je, okrenuo se pomalo gorkog okusa u ustima. Odsustvovat ćemo s nastave od 22. do 25. aprila. Mehmed i Haris, njih dvojica, nisu znali odgovoriti ni na jedno pitanje iz fizike. Svaku večer je čitao pjesme Mehmedalije Maka Dizdara. Nadam se da vam je, dragi učenici, konačno jasno kako se piše Austro-Ugarska monarhija, Osmansko carstvo, auostrougarski period i osmanska vladavina. Ja bih htio znati može li se to popraviti. Za upotrebu stranih riječi mogli bismo upotrijebiti latinsku izreku: Uti, non abuti! To nerazumijevanje najteže je doživjela bošnjačka nacija.