Pravopisne vježbe

1.Napisati pravilno sljedeće riječi: krivično-pravni postupak, Gazi Husrev-beg, Husrev begov, Amsal - Afa Tule, polupismenost, i te kakav, džuma-namaz, TV emisija, skroz- na skroz; ne bih, ne gledati, nebriga, negledajući, ne sretan, ne vidjevši, ne sigurno, nemoguće, nevjeran, ne poznavanje; vodoinstalater, žiro-račun, auto dijelovi, autoput, bosansko-krajiški, usto, pop-pjevač, Novopazarac, narodnooslobodilački, otvoreno zelen, naučno-istraživački, žena radnica, dvadeset trojica, na daleko, navrat-nanos, pošto poto, cikcak, na žalost.

2.Prepisati pravilno sljedeći tekst!
Jedna od četrnaest Mostarskih Muslimanskih mahala bila je i baba Beširova mahala nastala u drugoj polovini šesnaestog vijeka, a ime je dobila po osnivaču Baba Bešir-agi, zapovjedniku jednog odreda tuske plaćene vojske. Smokva ili ficus-carica potječe iz Jugoistočne Azije i područja Istočnog Mediterana. Naraste od 3-10 metara visoko i ima svijetlo-sivu boju. Znaš li da postoje podaci da se Kleopatra egipatska kraljica koristila različitim proizvodima od smokve kako bih joj koža uvijek bila meka? Naša mala državica smještena je na Balkanski poluotok, historijsko i goegrafsko područje Jugoistočne Evrope. Regija je dobila ime po planii Balkan (Bugari je zovu stara planina). Voljeli bi da nam sve krene nabolje ali zbog ne rješavanja problema koji su pred nama to se neće desiti za dugo. Novi plan pokazuje ocjepljenje Republike Srpske ili stvaranje jos jednog entiteta. Biće potrebno desetak dana da se to ne učestvovanje prikrije. Pri povratku sa ekskurzije posjetiti ćemo Herceg-Novi i Nacionalni park Sutjeska, kojeg je Delićev film proslavio i po bici.

3.Prepisati pravilno sljedeći tekst!
Poštovani ministre javljam se u vezi Vašeg oglasa objavljenog u jutarnjem listu 13.IV 2013. godine. Klanjali su Bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Radovi na Trgu Musala trajat će maj-avgust. Veliki je poznavaoc petrarkinog pjesništva. Opšte poznato je da se klauze u zavisno-složenim rečenicama ne odvajaju zarezom. "To su trenutci koji se nikad ne zaboravljaju", rekao je jednom prilikom. I nepogledavši ju okrenuo se pomalo gorkog okusa u ustima. Osustvovat ćemo sa nastave od 22. do 25. aprila. Mehmed i Haris, njih dvojica, nisu znali odgovoriti ni najedno pitanje iz fizike. Svako veče je čitao pjesme Mehmedalije Maka-Dizdara. Nadam se da vam je dragi učenici konačno jasno kako se piše Austro-Ufarska monarhija, Osmansko carstvo, austrougarski period i osmanska vladavina. Ja bi htio znati moželi se to popravit. Za upotrebu stranih rječi mogli bi upotrjebiti latinsku izreku: Uti, non abuti! To ne razumijevanje najteže je doživila Bošnjačka nacija.